Vrijwilliger aan de bal, Sjoerd Bruinsma - v.v. RSC

Vrijwilliger aan de bal, Sjoerd Bruinsma

Vrijwilliger aan de bal, Sjoerd Bruinsma

27 december 2022 21:45


RSC heeft het jaar 2022 uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger. We laten diverse vrijwilligers uit verschillende geledingen binnen de vereniging aan het woord door middel van een interview. Deze keer Sjoerd Bruinsma.

Naam: Sjoerd Bruinsma

Vrijwilliger bij RSC sinds: 2017

Functie bij RSC: Voorzitter

 

Vandaag sluiten we de reeks interviews van dit kalenderjaar, af met de voorzitter. Afgelopen jaar spraken we in het kader van ´Vrijwilliger aan de bal´ eerder al met:

Rita Sleiderink, Jos Roesthuis (Hersmole), Harald Horsthuis, Yvonne Grundel, Judith Wiggers, Pim Nolten, Wes oude Alink, Stef Eidhof, Marga van Lange, Harrie Davina en Frans Asma.

Een mooie mix van mensen die zich jarenlang als vrijwilliger inzetten bij v.v. RSC.

Zo ook Sjoerd Bruinsma.

Sjoerd_in_relaxstand.jpg

Hoe word je eigenlijk voorzitter

Sjoerd zit aan tafel, zoals we hem kennen: rustig, bescheiden, maar ook helder en overtuigend over hoe hij zijn functie als voorzitter invult.

“Tja hoe wordt je voorzitter. Nou ja in dit geval ben ik gevraagd, door Benny Tijkotte destijds.

Ik voetbalde toen al wel bij RSC. Ik ben in 2010 in Rossum komen wonen en wilde meedoen aan het wijk toernooi. Ik ben maar meteen lid geworden van RSC en voetbalde ook met 45+.

Daarvoor heb ik in Hengelo gewoond. Daar was ik lid van S.V. Juliana ‘32. Naast het zelf voetballen was ik daar ook actief als vrijwilliger in diverse rollen. Als nieuwe inwoner van Rossum leek het mij een goed plan om via het voetballen mensen te leren kennen”.

 

Sjoerd kende Benny al wel uit netwerk, o.a. in Oldenzaal. Benny Tijkotte nodigde hem een keer uit om te lunchen. Sjoerd had niet door dat Benny hem ´op de korrel´ had om voorzitter te worden.

“Hij vroeg mij en ik heb ja gezegd. Het was een mooie kans om verder te integreren in Rossum en om iets te doen voor de gemeenschap waarvan ik inmiddels onderdeel was geworden. Ik ben vrijwilliger omdat ik het leuk vind om iets voor de gemeenschap te betekenen. In het bijzonder voor RSC.

Mijn streven is om samen met het huidige bestuur en alle andere vrijwilligers ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil bij RSC kan voetballen in een veilige omgeving. Nu en in de toekomst. Of dat nu recreatief of prestatief is maakt niet uit. Maar ook om aan vrijwilligers de mogelijkheid bieden om zich in te zetten voor de club”.

 

De club leren kennen

Sjoerd was in alles ´nieuw´ bij RSC. Nog geen rijke historie als speler en helemaal niet als vrijwilliger, althans niet bij RSC. Sjoerd heeft dit niet ervaren als een nadeel.

“Ik had geen ´bagage´ uit het verleden met RSC en daarmee dus ook geen probleem met zogenaamde ´heilige huisjes´.

Ik kon hierdoor vrij onbevangen mensen tegemoet treden en vond het geen probleem om dingen aan de kaak te stellen”. Ja soms voelde Sjoerd ook wel wat weerstand, zoals destijds bij de aanpak voor de verbouwing van de kantine.

Maar het zijn vooral ook positieve ervaringen waar Sjoerd inmiddels na 5 jaar voorzitterschap op terugkijkt. “De samenwerking met de bouwcommissie en vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat wij nu over een prachtig clubhuis beschikken heb ik als heel bijzonder ervaren”.

Het blijkt nu een schot in de roos. Sindsdien is de omzet voor de kantine gestegen. En Sjoerd heeft veel positieve reacties gehoord.

“Niet alleen ervaar ik veel plezier aan het samenwerken met medebestuursleden. Maar ik ben ook trots op hun en alle andere vrijwilligers die ervoor zorgen dat onze club kan blijven draaien. En laten wij daarbij niet onze sponsoren vergeten”.

Dat laatste is nog steeds een belangrijk aandachtspunt. Sjoerd merkt op dat veel sponsoren zijn gebleven, maar dat dit wel aandacht verdient. De sponsorcommissie draait op minimale sterkte.

Samen met Hugo Mistrate Haarhuis, heeft Sjoerd ervoor gezorgd dat `Oude Lashof – Loon en Grondverzetbedrijf´, opnieuw hoofdsponsor is geworden.

Wat moet vooral zo blijven bij RSC?

“De gezelligheid bij de club en de onderlinge verbondenheid. Een club met ambitie, waar plezier en prestatie hand in hand gaan. Maar ook een maatschappelijk betrokken vereniging waar iedereen welkom is. Een vereniging met een veilig en respectvol sportklimaat”.

Sjoerd kijkt met tevredenheid naar, wat de investering in het clubhuis (zoals Sjoerd de kantine regelmatig noemt) mede tot stand heeft gebracht. “De donderdagavond is weer ouderwets vol en er lijkt een stijgende lijn bij het bezoek na de thuiswedstrijden van het 1e elftal”.

Ook wordt de Nieuwjaarsreceptie weer nieuw leven ingeblazen. Dit keer gecombineerd met een darttoernooi, op zondag 15 januari om 13.00 uur.

Naast dat een volle kantine weer extra inkomsten met zich meebrengt, zorgt het ook voor gezelligheid en binding binnen de club.

“Ja, we staat er financieel goed voor, maar we moet zeker niet achterover gaan leunen”, zegt Sjoerd.

Wat kan er beter voor de toekomst

“Waar we nu heel actief mee bezig zijn, is het traject strategie, structuur en cultuur.

Volgend kalenderjaar wordt dit verder uitgerold. Het moet mede bijdragen aan de toename van vrijwilligers. We hebben echt veel vrijwilligers, maar er moeten mensen bij om de druk voor anderen te verlichten”.

Sjoerd hoort de kritische geluiden over de communicatie die beter kan. Hij herkent dit en wil hier ook meer aandacht aan besteden. Met name bij de jeugd zijn er een aantal zaken niet altijd goed gegaan.

“Met Niek Nolten als Jeugd coördinator hopen we hier verbetering in aan te brengen”.

Sjoerd erkent dat ze als Hoofdbestuur te ver van de jeugd afstonden.

Hij vindt dat je als voorzitter zeker zichtbaar moet zijn, maar vooral bereikbaar.

Sjoerd is door de week met regelmaat in de kantine voor afspraken en vergaderingen.

“Maar ik ben geen kerel voor aan het schap, dat is niet mijn ding. Ik ben bijvoorbeeld wel in gesprek met andere verenigingen uit het dorp om samen iets van de grond te tillen. Dat vind ik leuk om te doen! Of ik ga bij mensen op bezoek van de vereniging die in de persoonlijke sfeer aandacht vragen”.

 

Tot slot wil Sjoerd alle betrokkenen bij RSC die nog geen vrijwilligerswerk doen, uitnodigen zich te melden. “Doe dan vooral iets wat dicht bij je staat en waar je plezier aan beleeft”.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!